top of page
Vyhledat

DIVNÁ A ZBYTEČNÁ FILOZOFIE?

Aktualizováno: 14. 5. 2021

V předchozím příspěvku Filozofie (nejen) pro děti jsme si položili otázku, zda-li jsou děti schopné filozofického myšlení. My zastáváme názor, že ano, a proto se naše úsilí upíná k prohlubování dialogu mezi dospělým a dítětem, protože správně vedená filozofická debata vede k obohacení obou. Co to ovšem filozofie je a k čemu je?


Filozofie je velmi zajímavá, ale často o tom nemáme ani tušení. Ve škole se o ní neučí. Nezřídka nad ní mávneme rukou, protože se filozofování jeví jako neužitečné a hlavně odcizené od běžného života. Jak se otevřít filozofii?


Začněme například s tvrzením, že filozofie nám může pomoci porozumět životu. Pojem filozofie je složením slov fielein a sofia, to znamená láska k moudrosti. Co je to ona moudrost? Co se tím myslí? Jedna z možných odpovědí, jak se stát moudrým může být: stát se citlivým, laskavým, klidným a přijímajícím k tomu všemu, jaký život může být (někdy je to opravdu těžké) a co všechno může přinést.


Na webových stránkách Pink Boxu proto otevíráme dialog na toto téma a ukazujeme možnosti, jak na to. Stát se moudrým vyžaduje práci na sobě, a tudíž námahu. Ale to tak je už s každou lidskou činností. Pro začátek pro vás připravujeme případy z oblastí etiky (co vlastně máme dělat a jak?), ontologie (každý z nás se již určitě setkal s dětskou otázkou proč) a dalších filozofických disciplín. Naším hlavním záměrem je podnítit děti i dospělé, ale i děti mezi sebou, k respektovanému dialogu, který může vést k sebepoznání a hlavně k poznání, kde se ve světě vlastně nacházíme.





Jeden z filozofických postupů je nasnadě. Když si nejsme jistí významem nějakého pojmu, nezřídka sáhneme po jeho opaku, abychom mu lépe porozuměli. Takto můžeme postupovat i s porozuměním moudrosti. Co je jejím opakem ví snad každý, a proto neváhejte a přidejte se na tuto dobrodružnou objevitelskou cestu.

bottom of page