top of page
Vyhledat

Co? Knihy o filozofii, a pro děti?

Skoro po dvou letech práce, od povídání si u čaje nad nápady, které bychom chtěli v životě rozvíjet, jsme se dostali k našemu prvnímu křtu knih. Bude to oslava toho, že naši práci máme rádi a my se naštěstí taky ještě máme rádi. odkaz do události




Ale proč zrovna knihy pro děti a proč o filozofii?


V létě 2021 jsme objevili malé pařížské nakladatelství Les petits Platons, které vydává již desítky titulů pro děti o hlavních postavách dějin filozofie. Nakladatelství osloví filozofa, literárního vědce, teologa nebo jiného, který v rozsahu 20 normostran textu společně s ilustrátorem originálním způsobem prezentuje hlavní myšlenku daného filozofa. Jedná se o útlé sešitky s atraktivními ilustracemi, do kterých se chcete okamžitě začíst, chcete je mít v knihovničce nebo někomu dát k narozeninám. Co lepšího k narozeninám než Nietzscheho nebo růžového Kanta, že?

Projekt se nám zalíbil natolik, že jsme neváhali a koupili od Les Petits Platons autorská práva a vy se můžete těšit na podzim již na druhou vlnu překladů, konkrétně na profesora Kanta, melancholického Kierkegaarda a klíčovou postavu antické filozofie Parmenida. Současně s tím jsme založili platformu Pink Box, která se zaměřuje na současné myšlení a jejímž hlavním cílem je prozkoumávat momenty každodenního života, které nás nutí se nad sebou zamýšlet a poznávat. Filozofie je něco, co nám v těchto chvílích pomáhá mít svět rád a sebe taky. Takže pro to filozofie a proto pro děti, protože s nimi a pro ně, to jde mnohem snáž.

Taky si více všímáme dětí, kteří jsou přirozeně filozofové a vedeme s nimi dialog v pravidelných hodinách filozofování na ZŠ Květnového vítězství. Učíme se naslouchat, vyjadřovat srozumitelně co máme na srdci, co nás napadá, a také se spolu učíme nesouhlasit. K tomu už je třeba odvahy, ale přirozeně otevřená atmosféra skupiny, kdy hledáte například odpověď, zda máme svobodnou vůli, ve vás probudí tolik dalších otázek, že mlčet opravdu nezůstanete. Vše probíhá organizovaně a s respektem. Tak to vyzkoušejte na sobě. Sokrates vám ukáže jak na to, Pythagoras dohlédne, zda-li vše má svůj řád a míru a Nietzsche vás vybídne ke svobodnému jednání.


Takže kup kafčo, čti a doraž na křest 12. 5. do Holešovic ke 2veverkám!




bottom of page