top of page
Vyhledat

Co se děje během filozofické dílny?

Filozofická dílna, málokdo z nás asi něco takového zažil. Podobá se akademickému semináři, nebo tlachání u piva? A jak do ní zapojit děti?


V první řadě je potřeba říct, že filozofické dílny, které pořádáme, málokdy probíhají stejně. Vždy jsou přizpůsobené tématu i věku účastníků, který se pohybuje mezi 5 až 60 let! Někdy tyto věkové skupiny filozofují i spolu, možností je spousta.



Naše filozofické dílny pořádáme ke knihám z edice Monáda. Jsme však schopni připravit dílnu na jakékoliv zadání, jako například pro Galerii hlavního města Prahy, kde jsme vedli dílnu pro děti a dospělé k výstavě Myšlení obrazem.


Zároveň lze říct, že filozofii lze probírat jako jakékoliv jiné téma, které také hned na první pohled nevypadá lákavě a zábavně, příkladem mohou být různá historická témata apod.


Dle věku účastníků vždy přizpůsobíme aktivity s herními prvky, které pomohou přiblíž podnět dílny. Dílnu končíme většinou kreativními aktivitami, které zároveň dětem, ale i dospělým pomáhají témata reflektovat a utřídit si myšlenky.



Filozofická dílna ke knize Tak pravil Nietzsche pro ty nejmenší ve Francouzském institutu v Praze.


Stěžejní součastí je však samotná FILOZOFICKÁ DISKUZE, která je moderována naším lektorem. Snažíme se, aby otázky, které jsou v ní kladeny byly vytvořeny samotnými účastníky, pak máme jistotu, že jim rozumí. No a potom nad vybranou otázkou diskutujeme, rozhovor vedeme tak, že se neustále ujišťujeme, zda si všichni rozumíme, zda se nám daří vyjádřit tak, abychom byli všemi pochopeni, diskuze se tedy točí v neustálém ověřování. Tím se liší právě od plitkého tlachání, které nemá jasný konec. Děti, ani dospělé nevedeme k relativizaci všech nastolených témat, ale k tomu, aby hledali body, na kterých se lze shodnout... a ty se vždy najdou.



Filozofické debaty vedeme samozřejmě i s dospělými. Například účastnice filozofické dílny v Olomouci vedly debatu k Platónovu Sympózionu. Dílna byla pořádána pro knihovníky, lektory a učitele v Olomouckém kraji.


Na naší poslední filozofické dílně pořádané ve Francouzském institutu v Praze děti se svými rodiči vytvořili videa, která reflektují debatu nad myšlením Jeana-Jacquesa Rousseua. Našim dětským účastníkům bylo od 7 do 10 let a klobouk dolů před jejich debatou, ze které se, myslíme, něco naučili i jejich rodiče, kteří je doprovázeli... před těmi také klobouk dolů, že dětem nechali prostor pro hledání odpovědí a nesnažili se jim "pomáhat" v jejich myšlení... to se také neděje úplně pokaždé.


Ukázku možné nabídky filozofických dílen a programů pro dospělé najdete na našich stránkách zde: Lektorské a konzultační služby.






Pro vytvoření divadélek a nahrání na youtube vděčíme DidaDiv.

bottom of page